Starostlivosť a reštaurovanie rustikálneho nábytku

Reštaurovanie rustikálneho nábytku má svoje zvláštnosti a vyžaduje si dodržiavanie určitých krokov. Tu máte perfektného sprievodcu ako na to!

1. Budete potrebovať rôzne výrobky: brúsny papier, štetec, stierku, suché handričky a trochu vaty.

2. Skôr ako začnete, je potrebné nábytok očistiť. Môžete na to použiť špeciálny čistič.

3. Po vyčistení musíte z nábytku odstrániť akékoľvek zvyšky laku a farby. Môžete použiť odstraňovač farby. Naneste ho štetcom a na odstránenie použite stierku. Ak ešte zostanú nejaké stopy, použite jemný brúsny papier.

4. Čo sa týka starého nábytku, môže byť narušený červotočom alebo moľami. Pred reštaurovaním nábytku aplikujte prípravok na ich odstránenie.

5. Ak chcete nábytok reštaurovať, musíte zakryť praskliny špeciálnym tmelom.

6. Hneď po zreštaurovaní je nábytok vhodné natrieť alebo nalakovať a potom počkať 24 hodín, kým farba alebo lak nezaschne. Potom príde na rad obrúsenie tejto vrstvy a opätovné natretie alebo nalakovanie.

7. Po zaschnutí je potrebné nábytok navoskovať bezfarebným voskom, ktorý dodá drevu prirodzený lesk. Na zachovanie pekného vzhľadu je vhodné proces voskovania niekoľkokrát ročne opakovať. Dôrazne sa odporúča tento proces voskovania nábytku opakovať niekoľkokrát za rok, aby sa zabezpečilo zachovanie jeho vzhľadu.

8. A napokon je na rade správna údržba nábytku. Na to sa treba vyhnúť kontaktu s vlhkosťou a vyvarovať sa vystaveniu priamemu slnku.
Na čistenie použite suchú handričku a naneste vrstvu vosku na drevo.

Nechcete si vyskúšať reštaurovanie nábytku?