Pozdvihnite čistenie podlahy na inú úroveň!

Prvou vecou, ktorú je potrebné mať pri čistení drevených podláh na pamäti, je vedieť, o aký typ podlahy ide. Každá podlaha totiž potrebuje iné čistenie a inú starostlivosť:

* Prírodné podlahy sú vyrobené z masívneho dreva a rozlišujeme dve kategórie:
1) Priemyselné podlahy: Tvoria ich malé lamely. Sú veľmi odolné a majú tendenciu slabnúť a uvoľňovať sa menej než klasické podlahy.
2) Doskové podlahy: Ide o klasické podlahy s povrchovou úpravou a pripravené na kladenie, ktoré si vyžaduje konkrétnu podložku.

* Tieto podlahy sa kladú najrýchlejšie a najjednoduchšie, pretože sú už ošetrené a dodatočne si už nevyžadujú žiadnu ďalšiu povrchovú úpravu.
* Špeciálny efekt podlahy sa dosiahne použitím recyklovaného alebo starého dreva, príp. použitím špeciálnych vzorov, ktoré vytvoria jedinečný efekt.
* Privilegovaným typom sú podlahy surové bez povrchovej úpravy, ktoré je potrebné ošetriť po položení.

Bez ohľadu na typ podlahy je nevyhnutné podlahu každý deň čistiť zmetákom alebo vysávačom. Pritom je veľmi dôležité dávať pozor na použitie správnych kief, pretože by tvrdé kefy mohli podlahu poškodiť. Ďalším riešením je odstrániť nečistoty pomocou handričiek alebo mopov z mikrovlákna, potom bude podlaha vyzerať skvele.

Čo sa týka umývania podlahy, existujú jednoduché pravidlá, ako zabrániť poškodeniu podlahy počas umývania: prvým pravidlom je neliať vodu priamo na drevenú podlahu, pretože sa voda môže usádzať v mikrotrhlinkách v dreve a spôsobiť poškodenie. Podlaha by teda mala byť po umytí čo najmenej vlhká. V prípade potreby sa dá po umytí vysušiť, čím sa zabráni vzniku škvŕn a ďalších možných poškodení.

Druhým pravidlom je nepoužívať čpavok ani chlór. Namiesto toho používajte špecifické a špeciálne prípravky.

Teraz je rad na vás. Je čas uviesť všetko do praxe!